Autófóliázás vs. autófényezés

Sokan szinte családtagként tekintenek autóikra, és ennek szellemében szinte bármit képesek megadni négykerekű társuknak. Igen, egy autó igazi társ tud lenni, hiszen, ha sok időt töltesz benne, nagy valószínűséggel hozzád nőtt és fontos a megjelenése is.

Persze számos módja lehet annak, hogy szebbé, jobbá tudd tenni a kocsidat, de mi most ebben a cikkünkben a karosszéria markáns módosításának kérdésével, azon belül is az autófóliázással, illetve az autófújással szeretnénk foglalkozni.

foliavsfenyezes.png

Tapasztalat ugyanis az, hogy sokan, sokféle okból döntenek valamelyik verzió mellett. A legfontosabb érv azonban általában az autó színe körül keresendő. Igaz, van még szofisztikáltabb ok, mint például az állagmegóvás, de a legtöbb esetben mégis vagy a kocsi eredeti színével nem elégedett a tulajdonosa, vagy az évek során már annyira elvesztette élénkségét a fényezés, hogy ezért van szükség némi „frissítésre”.

Lehet, hogy most Te is ilyen helyzetben vagy, azt azonban, hogy melyik verzió mellett döntesz, számos kérdés befolyásolhatja. Mi most a legfontosabbat igyekeztünk összeszedni.

175120449_188814743057265_3722770524747015295_n.png

Melyik éri meg jobban?

Talán az egyik legsarkalatosabb kérdés mindig az anyagi. Mennyibe kerül egyik vagy a másik, melyik éri meg jobban, melyik tartósabb?

Nézzük először az árakat! Fóliázás esetén nagyságrendileg 250-450 ezer forint körül számolhatsz, természetesen az autó méretétől függően. Ha magas minőségű fényezést választasz, ez az összeg nagyjából 800-900 ezer forintra is rúghat. Ezek nagyságrendi árak és nem számoltuk bele azt, ha esetleg az autó bármely sérült elemét még javítani is kell. Amennyiben nem sérülésmentes az autód, akkor akár fóliázásról, akár fújásról van szó, a fóliatelepítés vagy fényezés előtt mindenképp készülj fel, hogy szükség lesz a sérült felület rendbehozására. 

20200903_155740.jpeg

Mennyi ideig tartós?

Ár szempontjából tehát elég markáns a különbség. A tartósságot illetően a fóliázásnál nagyjából 5, míg fényezés esetén kb. 3-5 éves időre lehet számolni. Itt persze mindenképp fontos megjegyezni, hogy nagyon sok múlik az autó megfelelő ápolásán, tisztításán is. Azzal ugyanis, ha odafigyelsz ezekre a részletekre, nagyban hozzájárulhatsz az állapot hosszú távú fenntartásához.  

Mire számíthatsz?

Kétségtelen, hogy mindkét technológiával nagyon szép lesz a végeredmény, ám a jármű fóliázásával még egy plusz védelmet is adhatsz az autódnak. A kisebb karcok, kavicsfelverődések ellen ugyanis pajzsként fog szolgálni, ezzel pedig nagyon sokat tehetsz a kocsid állagának megóvásáért is. Fontos azt is megjegyezni, hogy az autódra telepített fólia gond nélkül eltávolítható, így ha vissza szeretnéd kapni a kocsid eredeti megjelenését, arra is lehetőséged van. 

A két technológia között tehát az árban van nagy különbség, illetve ha fontos számodra az autód karosszériájának védelme is, akkor azt az autófóliázással érheted el.