Mikor büntet a rendőr fóliázott járművet?

Értelemszerűen akkor biztosan, ha pont ugyanolyan szabálytalanságot követsz el, mint nem fóliázott jármű esetén. Gondoltad volna? Pl. balesetet okozol, nem teszed ki az indexet, vészfék és még sorolhatnánk. ;-)
Viszont ez természetesen nincs összefüggésben azzal, hogy milyen járművel közlekedsz, mert az csakis tőled függ.

No de mi van akkor, ha azért büntetnek meg, mert autófóliát telepítettél? Ismered az autófóliázás hazai szabályozását?

Üvegfóliázás:

Rég elmúlt már az az idő, mikor pléddel, ruhaneműkkel takartuk el a hátsó ablakokat és ezzel magunkat is a tűző napsütés elöl. Tán igaz sem volt, hogy ezek miatt alig láttunk ki a szélvédőn vezetés közben.  A régi szép emlékek ugyan idővel elhalványulnak, de a napsütés egyre erősebb lesz. Ezért érdemes tisztáznunk: téves az az információ, hogy nem lehet üvegfóliát telepíteni, még akár olyat is, mely sötétebb a szélvédőnél. Lehet, sőt, ajánlott is! Ennek oka az üvegbe már eleve beépített UV-B sugárzás mellett az UV-A sugarak szűrése is.  Miért fontos ez? Az UV-A felelős a bőrrák kialakulásáért, ezért annak, aki sok időd tölt autójában, vagy gyermekei vannak, mindenképpen érdemes megfontolnia az üvegfóliáztatást. Még úgy is, ha az a fényáteresztő-képességet nem módosítja. Azonban nem lehet minden esetben és akárhogy fóliáztatni.

car-2797169_1280.jpeg

Mik az üvegfóliázás szabályai?

Jogszabályok szerint az első szélvédő fényáteresztő-képessége nem lehet kevesebb, mint 70% és ebbe már a fólia is beleértendő (azaz a szélvédő gyári értékeinek és fóliázás értékeinek együttese 70%). Ennél sötétebb, azaz alacsonyabb %-kal rendelkező fóliát nem is lehet telepíteni, de ha valaki meg is tenné szabályellenesen, bajban lenne éjszakai vezetéskor. Egyszerűen nem látna ki megfelelően. Csak filmekben látunk este is napszemüvegben vezető sofőröket, de az valljuk be, kicsit más eset. Viszont egy sötét szélvédőfólia pont ilyen badarság lenne.

Első oldalüvegek esetén a helyzet pont ugyanez. A B oszlop vonaláig 70%-ra lemehet a fényáteresztő képesség, tovább nem.

A hátsó ablakok és hátsó szélvédő esete már teljesen más kategória. Ha van kétoldali tükör, úgy a sötétítés akár néhány %-os is lehet, így védve a hátsó ülésen utazókat. Egyetlen egy szabályt kell itt csak betartani: akkor sötétíthetünk hátsó szélvédőt, ha a fólia nem takarja ki az abba szerelt középső féklámpát.

Miért NE fóliázz otthon üveget?

Ha profi is lennél a százalékok és a fényáteresztés fizikájában, ne legyen a szélvédőd DIY (Do It Yourself) áldozata. Nem biztos, hogy ki tudsz magadnak állítani a sötétítésről műbizonylatot és engedélyszámot. Ezek ugyanis azok a dokumentumok, melyeket a fóliáztató cég ad neked annak bizonyítására, hogy az üvegfólia a hatályos jogszabályoknak megfelelően lett telepítve. Ha ezzel nem rendelkezel, komoly következményekkel kell szembenézned, ha a hatóság megneszeli a turpisságot.  Nem éri meg ezzel játszani.

Karosszéria fóliázása:

Az üvegfóliázás mellett ennek szabályozása eltörpül, gyakorlatilag nincs is, de érdemes szót ejtenünk róla. Egyrészről Magyarországon minden szín, forma, design és egyedi mintázat engedélyezett, tehát ha Mickey egeres autót szeretnél, megoldjuk mi is (igen, van ilyenre fóliázott jármű itthon is).  Egyetlen egy kivétel van csak: a tükörfólia (azaz a tükröződő felületű fólia, pl. ezüst stb.) tilos, mert balesetveszélyes.

mustang-2338377_1280.jpeg

Egy nagyon fontos, de végtelenül egyszerű teendőd van akkor, ha a járműved más színűre lett fóliázva: új forgalmit kell igényelned egy okmányirodában, amiben már az új szín szerepel.  Sem rendszámcsere, sem bonyolult bürokrácia, sem más nehézség nem állja ebben utadat. Ha profi csapatot bízol meg – pl. minket – úgy ezzel sem kell foglalkoznod, megoldjuk mi helyetted.