Hogyan ápold az autófóliádat?

Fólia pipa, gyönyörű, hasznos, védi az autódat és ha céges logó is van rajta, tökéletes reklám is egyben. Azzal nem mondtunk újat, hogy miért jó, hiszen ha már neked is van, pontosan tudod te is. Az autófóliázás hátránya – de persze egyben előnye is – hogy nem végleges megoldás. Mindenképpen tartósabb, mint egy sima autómatrica, de ehhez bizony te is kellesz, a jó minőségű anyagok és szakszerű telepítés mellett.

Sajnos a fólia pont úgy károsodik, mint az autó maga: kosz, sárfoltok, olaj, egyéb zsiradék nem pereg le róla – bár így lenne! Viszont ha tisztitásra kerül sor, már nem minden esetben tudod úgy takarítani, mint a fólia nélküli járművet.

Tudod-e, hogyan ápold úgy, hogy ne kelljen hamar lecserélni a fóliádat?

automosas4.jpeg

Bár korábbi cikkeinkben már érintettük ezt a kérdést, azonban most adunk pár tippet, hogy ne találkozzunk veled annyira hamar – csak ha már tényleg szükséges:

MILYEN GYAKRAN MOSD LE A JÁRMŰFÓLIÁT?
Hetente egyszer mosd le vagy gyakrabban akkor, ha járműved sok szennyeződésnek van kitéve. Kézzel mosd speciális, autófóliához való szappannal (matt fólia esetén különösen figyelj, hogy jót vegyél – más szappan kell hozzá). Szükség esetén használhatsz más kíméletes autómosószert is - bármelyik jó márka megfelel. Mindig használj autóipari szivacsot vagy tiszta, puha ruhát a fóliás felület lemosásához. Mosás után öblítsd le a járművet tiszta vízzel. A vízfoltok minimalizálása érdekében használj szilikonos facsarót vagy szivacsot a víz eltávolítására. Végezetül szárítsd meg tiszta, mikroszálas ruhával.

automosas1.jpeg

BEVIHETED A JÁRMŰVEMET AUTÓMOSÓBA?
Kefe nélküli autómosóba viheted a kocsidat, bár a kézi mosás biztonságosabb és alaposabb. A kefés autómosók túl durván bánhatnak a fóliával, roncsolhatják azt, és hiányt, valamint felemelkedett széleket okozhatnak. Ha az autómosó vízpermetet használ, és nem kefével mos, akkor a legtöbb fóliát biztonságosan lemosathatod.

MIT HASZNÁLJ A FOLTOK TISZTÍTÁSHOZ?
Használj alkoholt az kisebb foltok helyenkénti tisztításához. Tisztítás után öblítsd le a területet hideg vízzel. Ne használj gumikrémet a tisztításhoz, mivel az ráfröccsenhet a fóliára, és foltokat okozhat.

LEHET-E NYOMÁS ALATT MOSNI A JÁRMŰFÓLIÁT?
Ha nyomás alatt szeretnéd lemosni a járművet, tartsd a nyomást 2000 psi alatt. Használj 40 fokos, széles szögű szórófejjel ellátott eszközt. A víz hőmérséklete 60 fok alatt maradjon. A szórófejet pedig legalább 30 cm távolságra tarsd az autótól.

HOGYAN TISZTÍTSD LE A MADÁRÜRÜLÉKET, ROVAROKAT, FA NEDVÉT VAGY MÁS NEHEZEN
ELTÁVOLITHATÓ FOLTOKAT?
A madárürüléket és a nehéz foltokat azonnal mosd le. Ha túl sokáig hagyod őket állni, nehezebb lesz eltávolítani, és tartósan károsíthatja a fóliát. Áztasd az érintett területet néhány percig meleg, szappanos vízzel, hogy a szennyeződések fellazuljanak. Öblítsd le alaposan és szárítsd meg mikroszálas ruhával. Makacs szennyeződések esetén használj denaturált alkoholt vagy speciális oldatokat. Ezeket mindig teszteld egy kicsi, nehezen észrevehető területen, hogy megbizonyosodj arról, hogy a tisztítószer nem károsítja a burkolatot. Oldószereket vagy olaj alapú tisztítószereket azonban semmiképp se használj!

automosas3.jpeg
MIT KELL TENNED A KIÖMLÖTT ÜZEMANYAGGAL KAPCSOLATBAN?
Ha ilyennel találkozol, azonnal töröld le az üzemanyag kifröccsenését, majd mosd le kézzel az érintett területet. Ha túl sokáig hagyod a kiömlött folyadékot a fólián, károsítja azt. A benzinkútnál egy nedves papírtörlővel történő gyors áttörlés tisztességesen megtisztítja az üzemanyaggal érintett területet, amíg haza nem érsz, hogy alaposabb munkát végezz.

Bár a fentieket elnézve, sok mindennek eleget kell tenni ahhoz, hogy a fólia sokáig makulátlan
maradjon, de ha ezekre a lépésekre odafigyelsz és még rutinná is válnak, akkor hosszú ideig
gyönyörködhetsz a fóliázott autódban.