Hogyan távolítsd el a fóliát a járművedről?

Elhasználódott, megváltozott a logód, vagy egyszerűen csak meguntad és lecserélnéd az autófóliádat? Talán jobb minőségűt szeretnél a régi, elavult helyett? Tudod, hogy szakszerűen hogyan tudod eltávolítani a fóliát?

Ha a legutolsó kérdésre nemleges a válaszod, úgy két dolgot tehetsz: alaposan felkészülsz, vagy rábízod a féltett autódat egy csapatra, akik biztosan csak a fóliát távolítják el és semmi mást.

Bárhogy is van…

shutterstock_327920699.jpeg

Az első és legfontosabb tudnivaló

Ne ess neki csak úgy, mintha egy sima matricát szednél le a bútorodról. Ahogy azon is nyomot hagyhat a rászáradt ragasztó és kárt tehetsz a bútorban is, úgy az autóddal is megtörténhet ugyanez, csak éppen jóval komolyabb esztétikai és egyéb károkat okozhat. A fólia a ragasztóval együtt az UV és a hő hatására beleéghet az autódba és egy egyszerű leszedés nemcsak a fényezésben, hanem üvegfólia esetén akár a fűtőszálban is kárt tehet, nem beszélve azon mikrosérülésekről, amik szinte láthatatlanok ugyan, de idővel komoly bajok forrásai is lehetnek.

Megéri vajon otthon nekiesni?

Ha megkérdezel sok tulajdonost, a többség azt mondja majd: „Csináld csak te, én is megoldottam, minek fizetni érte? Otthon ingyen van”

Nos, ők tévednek. Miért is?

Először is nézzük sorban, mi kell a házi módszerhez…

Nem próbálunk rábeszélni, hogy hozzánk fordulj, hacsak Te nem döntesz úgy. Azt viszont erőteljesen javasoljuk, hogy alaposan járd körbe a témát, mielőtt nekiállsz, készülj fel, ne sajnáld a leszedéshez szükséges anyagokra a pénzedet, de főleg ne az idődet.

Ebből már láthatod, hogy az anyagok, eszközök, időd és a felhasznált áram mind-mind olyan erőforrás, amitől máris nem ingyenes a művelet.

Nézzük részletesen, mi kell ahhoz, ha a házi módszert választod:

  • A megfelelő alkalom:

Időjárás:

Az nem télen van. Egy meleg nyári napon a ragasztóanyag már eleve veszít a tapadóképességéből, a további teendő egyszerűbb lehet. Persze cserébe ott van az akár 40 fokon végzett eltávolítás, ami a te munkádat teheti nehezebbé.

Időtartam:

Számolj azzal – persze fólia méretétől, ügyességedtől, rendelkezésre álló eszközöktől függően –, hogy rámehet az egész napod, semmiképpen sem kapkodj. Ha mégsem tart egész nap, legalább belefér még egy kis frissítő pihenés is a jól megérdemelt munka után.

  • A megfelelő eszközök:

Melegítés:

Ha nincs komolyabb eszközöd hozzá, pl. egy hőlégfúvó, vagy ha van, de nem értesz hozzá, a legjobb megoldás egy hajszárító, bár nem tökéletes. A hőlégfúvó 100 fokos levegőt is fújhat, ami árthat a fényezésnek, ezért óvatosan kell vele bánni, főleg, ha üvegről szednél le fóliát. Viszont egy hajszárító is megteszi, elég meleget fúj ahhoz, hogy a fóliaragasztó annyira felolvadjon, hogy simán lehúzhatod róla, akár spatulát is használhat, feltéve, ha úgy tudsz vele bánni, hogy nem karcolja meg a fényezést. 

car-1890494_1920.jpeg

Ragasztóanyag eltávolítása:

Bármilyen jól is dolgozol, nagy eséllyel maradnak ragasztónyomok az üvegen/karosszérián. Ha használtál már nitrohigítót, használd nyugodtan, hiszen feltehetően már tudsz vele bánni. Viszont ha bizonytalan vagy benne, válassz speciális járműhöz való ragasztóeltávolítót, az nem károsítja annyira a fényezést.

Utómunkálatok

Egy alapos mosószeres mosás a maradék nyomokat is eltüntetheti. Ezt főleg akkor érdemes megtenned, ha újra fóliáztatnád a járművet. Akár igen, akár nem, készülj arra, hogy egy polírozásra is szükség lehet – az esetlegesen beégett minta eltávolítása és az autód csillogóvá varázsolása érdekében. Ehhez viszont érdemes már valóban szakemberhez fordulnod.

Láthatod, az otthoni eltávolítás nem lehetetlen, de időre és speciális eszközökre van hozzá szükséged. Így sem garantált, hogy az eredmény tökéletes lesz, bármikor történhet egy baki, amivel kárt okozol a járműben. Így annak javítása többe kerülhet, mint egy szakszerű fóliaeltávolítás. Ezt viszont nem fizeti meg neked senki, hiszen házi módszerekre nem jár garancia.