Speciális autófóliák, avagy túl a dekoráción

A legtöbb ember számára az autófólia egyet jelent a kereskedelmi vagy szolgáltató cégek autóinak felirataival. Tény, hogy a dekorációs célú autófóliázás területén a kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt, és örömteli, hogy egyre szélesebb körben találkozhatunk ennek felhasználásával. Ugyanakkor arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy az autófóliázás a dekoráción messze túlmutat, és a magánemberek számára is számos lehetőséget tartogat.

Az autó karosszériájának külső felületére felvihető fóliáknak többféle szerepe lehet. Léteznek olyanok, amelyeknek egyszerre van dekorációs, valamint javítási és védelmi szerepük is. Ilyenek azok a színes fóliák, amelyekkel ugyanabban a folyamatban fedheted el az autód fényezésének már meglévő hibáit, változtathatod meg igény szerint a jármű színét, továbbá gondoskodhatsz arról, hogy hosszú távon is megőrződjön a kialakított esztétikai színvonal. Ez a fajta fólia színtelenben is létezik, arra az esetre, ha a cél csak a felületi sérülések “begyógyítása” és annak megelőzése, hogy új karcok jelentkezhessenek a felületen.

foliavsfenyezes.png

Kifejezetten ütésből származó felületi sérülések ellen fejlesztették ki az ablakra és a karosszéria igény szerint kiválasztott részeire felvihető, kavicsfelverődés ellen védelmet nyújtó fóliákat. Ha az útról felpattanó kavicsok elleni védelem a cél, akkor a motorháztető, a lökhárító, illetve a visszapillantó tükrök külső burkolata az, amit elsősorban védeni kell a szélvédőn kívül. Ha azonban a jégeső vagy más fentről érkező veszély ellen szeretnénk az autót megóvni, akkor a tetőlemez és esetleg a motorháztető fóliázását érdemes elvégeztetni.

A felületvédelmi célú fóliák között igazi különlegesség az öngyógyuló fólia, amely kisebb-nagyobb karcolások, koptató hatás elszenvedése után képes a felület regenerálására. Ez a “varázslat” annak köszönhető, hogy a fólia hőre lágyul, így akár a napsütés hatására is eltűnnek a keletkezett hibák.

ablakfoliazas.jpeg

A szélvédő sérülései ellen kifejlesztett fóliák közül említettük már a kavicsfelverődés elleni védelmet. A biztonsági fóliák másik csoportja azt a célt szolgálja, hogy az összetörő szélvédőüveg egyben maradjon. Ez egyrészt védi a bent ülőket a sérüléstől, másrészt - ha az üvegtörés illetéktelen behatolás során keletkezett - megnehezíti a betörő bejutását az utastérbe.