Milyen szabályokat kell betartanod, ha fóliáztatni szeretnéd az autódat?

Az autófóliázás esztétikai szempontból nagyon sokat tud változtatni egy kocsi megjelenésén, de praktikus megoldás is. Tekintve, hogy védelmet nyújt az autó karosszériájának, az ablakra telepített fóliával sokkal komfortosabbá válhat a járgányod, a kavicsfelverődés elleni réteg pedig – ahogy a nevében is benne van – megóvja az érintett területeket az apróbb karcoktól.

Mielőtt azonban nekiállnál a procedúrának, jó ha tudod, hogy vannak szabályok, amelyeket mindenképp fontos betartani!

front-right-side-blue-sedan-car.jpeg

Melyek a legfontosabbak?

A legmarkánsabb, pontosabban talán a leginkább szabályozott terület az ablak, azon belül is a szélvédő fóliázása. A rendelet szerint az első ablakok, illetve a szélvédő fényáteresztési mértéke 70 százalék vagy a fölötti érték kell, hogy legyen. Tehát, amennyiben fóliáztatni szeretnéd ezeket az üvegeket az eredeti ablak és a fólia együttesen kell, hogy ezt az értéket kiadja.

ablakfoliazas.jpeg

Nagyon fontos, hogy az eredményt műszerrel is ellenőrizzék a telepítést követően, mert, ha nem a határértéken belüliek a számok, akkor hatósági büntetésre is lehet számítani, egy esetleges kontroll során.

 A „B” oszloptól hátrafelé, tehát az utastéri ablakok illetve a hátsó szélvédő esetében már megengedőbbek a szabályok, hiszen itt akár 70 százalék alatti is lehet a fényáteresztő képesség. Utóbbira akkor nem vonatkoznak korlátozások, ha az autó két oldalsó tükörrel is rendelkezik.

Mivel a művelethez komoly szakértelemre van szükség, így fontos, hogy megbízható céget, műhelyt válassz. Erre azért is van nagy szükség, mert amikor ablakfóliázás történik, kapnod kell egy műbizonylatot, amit érdemes mindig magadnál tartanod. Különösen akkor fontos, hogy nálad legyen, amikor a kocsid vizsgáztatására kerül sor.

És mi a helyzet a karosszériával?

Az autó karosszériájának fóliázására nem vonatkoznak szigorú szabályok. Tulajdonképpen szinte bármilyen módon lehet dekorálni.

Hogyha teljes színátalakításon megy keresztül a kocsid, akkor fontos, hogy ez feltüntetésre kerüljön a forgalmiba, de nem kell miatta újra vizsgáztatni, pusztán a dokumentum megfelelő helyére fel kell vezettetni a változást.

closeup-rearview-mirror-black-car-covered-raindrops.jpeg

Összességében tehát elmondható, hogy nincs semmi bonyolultság az autófóliáztatásban, pusztán oda kell figyelni a rendelkezésekre, hogy nehogy balul süljön el a terved.