Vakító napsütés? Fólia a szélvédőre!

Gondoltad volna, hogy a balesetek bizonyos százaléka a rossz látási viszonyok miatt történik? A „rossz” szögben besütő nap oly mértékben elvakíthatja az autó vezetőjét, hogy az előtte lévő útból alig lát valamit. Sok esetben sem a napszemüveg, sem a lehajtható napellenző nem nyújt megfelelő árnyékolást, ami nagyban megnehezíti az autóvezetést.

Tulajdonképpen valamennyi évszakban találkozhatsz ezzel a jelenséggel, ám nyáron és télen, főleg ha a hóról tükröződik vissza a fény, akkor lehet részed ilyen kellemetlen élményben. Nyilván amellett, hogy ilyenkor az utat sem látod megfelelően a fényviszonyok a szemedet is nagymértékben irritálják.

close-up-rearview-mirror-sunshine.jpeg

Tehetsz ellene!

Ma már szerencsére vannak erre is megoldások. Az egyik talán legegyszerűbb módja a probléma csökkentésének az autóüveg fóliázása. Ezzel a lépéssel egyrészt sokkal komfortosabbá válik a vezetési élmény, másrészt a szemed számára is segítséget nyújt. Főleg, ha sokat ülsz autóban érdemes rajta elgondolkodnod. Fontos megemlíteni azt is, hogy manapság ezek az autófóliák a visszatükröződő fényt is szűrik, így bármilyen szélsőséges időben is autózol, sokkal nagyobb biztonságban leszel, ha a szélvédőre felkerül ez a plusz réteg.

Nem forr fel az autód nyáron sem!

Mindamellett, hogy fontosak a megfelelő látási viszonyok vezetés közben, az sem elhanyagolható tényező, hogy nyáron, vagy amikor már igencsak erősen süt a nap, a kocsiban percek alatt őrült forróság lehet. A klímás autóknál viszonylag hamar lehet ezen változtatni, de biztosan sűrűn találkoztál már azzal is, hogy a kormány, a váltó, illetve az autó műszerfala még a hűtés ellenére is sokáig izzik. 

A szélvédőre telepített autóüveg-fólia erre a kellemetlenségre is kiváló megoldást nyújt, hiszen általa jelentősen kisebb lehet a kocsiban uralkodó hőmérséklet, még akkor is, ha órákon keresztül süti a járművedet a nap.

ablakfoliazas.jpeg

A szabályokat be kell tartani!

Végül, de nem utolsó sorban arról is szót kell ejteni ebben a témában, hogy ezt a műveletet megfelelő szabályok szerint lehet csak elvégezni. A jelenlegi előírások alapján az első ablakoknál és a szélvédőnél arra kell ügyelni, hogy az ablak és a fólia fényáteresztő képessége együttesen legalább 70 százalékos legyen. A hátsó ablakoknál nincsenek megkötések, viszont ha a fóliázott autó két külső tükörrel rendelkezik, akkor fóliázását illetően a hátsó szélvédőn sincs korlátozás. Ha egy ellenőrzés során nem bizonyulnak megfelelőnek az értékek, akár büntetésre is lehet számítani, így ha ablakfóliázás mellett döntesz, mindenképp szakemberek segítségét vedd igénybe.