Így készítsd fel a kocsidat: autófóliázás előtti teendők

Arról már korábbi cikkeinkben is írtunk, hogy milyen előnyökkel járhat az autófóliázás, milyen védelmet nyújthat a kocsidnak, de arról eddig még nem esett szó, hogy miként készülj elő a teljes karosszériát érintő fóliatelepítésre.

Nagy általánosságban nincs túl sok szabály, amit be kellene tartani, viszont néhány dolgot érdemes végrehajtani, mielőtt begurítanád a kocsidat a műhelybe.

shutterstock_1112199164.jpeg

Kell-e autót mosatni? 

Ez talán az egyik legfontosabb lépés, így mindenképp szentelj rá egy kis időt. Autómatricázás előtt természetesen a megfelelő készítményekkel előkezeljük az autódat, de mielőtt elhozod, mindenképp érdemes lemosatnod. Ilyenkor még nyugodtan használhatsz akár gépi mosást is, de arra ügyelj, hogy semmiképp se használj waxot vagy bármilyen zsíros szert, mert nem fog rajta kifogástalanul megtapadni az autófólia. Abban az esetben, ha nincs megtisztítva a kocsid a fóliázás előtt sajnos betapadhatnak az apró porszemek a réteg alá, ami szintén ronthat a végleges eredményen.

Fontos kiemelni, hogy akkor is fontos a mosás, ha esetleg egyenesen kereskedésből hozod a kocsidat, ott ugyanis gyakran használnak pl. waxot, szilikonos anyagokat az autók ápolására.

20200916_125008.jpeg

Bár most kifejezetten a telepítés előtti előkészületekről írunk, azért mindenképp fontos itt is megjegyezni, hogy autófóliázás után már kerülnöd kell a gépi mosást, mert az sajnos károsíthatja a telepített réteget.

Az esetleges javítások... 

Amennyiben sérült az autód, mindképp fontos, hogy az érintett elemeket helyreállíttasd a telepítés előtt. Ha esetleg rozsdafoltok is megjelentek a kocsid karosszériáján, azt is lényeges először rendbetetni.

shutterstock_1057877687.jpeg

Vihetem-e a polírozott vagy frissen fújt autómat is fóliáztatni?

Erre a rövid válasz az, hogy igen, de nem rögtön. Polírozás esetén a paszta anyaga taszíthatja a fóliát, fújás után pedig a friss festékből származó vegyi anyagok okozhatnak hasonló problémát. Tekintve, hogy rozsdás vagy sérült elem javítása miatt szükség lehet például a fújásra, így mindenképp várni kell egy kicsit. Többnyire azt szoktuk javasolni, hogy nagyjából 2-3 hetet várj a fent említett beavatkozások után az autófóliázással.

Nem kell tehát hatalmas előkészületekkel nekivágni a telepítésnek, ám ezeket a tanácsokat mindenképp érdemes megfontolnod, ha fóliáztatni szeretnéd a járgányodat.