Biztonsági fóliatípusok

Nagyon sokszor ejtettünk már szót arról, hogy a dekorfóliázás - ahogy a nevében is szerepel - költséghatékony és egyszerű megoldás az autónk esztétikájának felfrissítésére. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a dekorfóliáknak vannak olyan speciális csoportjai, amelyek a szépségen kívül biztonsági célokat is szolgálhatnak. Ezeket gyűjtöttük most csokorba.

A biztonsági fóliák számbavétele során érdemes először megfogalmaznunk, hogy pontosan mit is jelent számunkra a biztonság, illetve milyen biztonsági kérdésekben számítunk a fóliázás eszközére. Biztonsági intézkedés lehet a gépjárművünk karosszériájának megóvása a sérülésektől, más esetben biztonságot jelenthet számunkra, ha megvédhetjük a jármű belső terét a kíváncsi tekintetektől, és a legkézenfekvőbb biztonsági terület pedig a betörés elleni védelem.

Kavicsfelverődés elleni fóliák

A kavicsfelverődés-felületkarcolódás ellen védő fóliáknak sokkal több szerepük van, mint hogy megelőzik az összefüggő fényezés sérüléseit. A fóliák felhelyezése előtt a már meglévő sérülések kijavításra , majd légmentesen elzárásra kerülnek, így az ezekből adódó rozsdásodás, tovább romlás esélye a minimálisra csökken. Ehhez jön hozzá a felületvédelem, amely az útról felpattanó kavicsok, a fákról lehulló ágak vagy a falakról lepergő vakolatdarabok ellen jelent védelmet. A fóliáknak ezen csoportja a szélvédőkre és a karosszéria elemekre is alkalmazható, ez utóbbiból általában a motorháztetőt, a tetőlemezt, a sárvédőket és a lökhárítót szokták bevonni.

car-6545924_1280_1.jpeg

Betekintés elleni fóliák

Ha személyautódban, furgonodban olyan árucikkeket szállítasz, amelyek látványa megindíthatja a tolvajok fantáziáját vagy személyszállításaid során valamiért fontos, hogy ne lehessen az utastérbe belátni, nagy biztonságérzetet adhat, ha a jármű ablakait az egyik oldalról nem vagy csak kevéssé átlátható fóliával vonatod be. Az ablakfóliáknak számtalan csoportja létezik, az átláthatóság mértékét tekintve is, de van közöttük UV-szűrős, sőt olyan fémtartalmú is, amely a rádiójelek továbbítását is akadályozza.

car-2797169_1280_1.jpeg

Betörésvédelmi biztonsági fóliák

Az ilyen céllal kifejlesztett fóliák legfontosabb tulajdonsága, hogy ablaktörés esetén különféle szilárdsággal egyben tartják a darabokat. A nagy szilárdságú típusok lelassítják az illetéktelen behatoló bejutását, de a kisebb szilárdságú típusok is alkalmasak arra, hogy baleset esetén megakadályozzák az üvegcserepek utastérbe kerülését, így megelőzik a vágásos/szúrásos sérüléseket, illetve azt, hogy a kinyíló légzsák kilyukadjon és ne lássa el megfelelően a funkcióját.