Minden, amit tudni akartál az autófólia cseréjéről

Ha autófóliád van és bármilyen okból megérett a cserére – pl. elhasználódás, cégváltozás, logóváltozás, frissítés, újabb egyedi design –, akkor mindenképpen olvass tovább. Fontos pár szabályt betartani – akár leszedésről van csak szó, akár újabb felrakásáról, akár a kettőről együtt.

Mikor van szükség az autófólia cseréjére?

Ha a fóliád elöregedett, szakszerűtlenül lett felrakva, esetleg túl sok már rajta a külsérelmi nyom és eltelt már több év a felrakástól számítva, úgy mindenképpen javasolt a csere. De ha csak új mintázatot, modernebb fóliát szeretnél, esetleg más designt a kocsidnak, úgy szintén cserére várhat a fóliád.

Ha új autót vásárolsz, amin az előző tulajdonos fóliája van, de inkább magadat szeretnéd reklámozni, úgy bizonyára első dolgod lesz a vásárlástól számítva a fólia leszedetése, esetleg újabb felrakása.

shutterstock_1104795152.jpeg

Működhet-e a régi fólia leszedése egyazon időben, mint az új telepítése?

Igen, sőt! Javasolt is, főleg hűvösebb időben, mikor eleve az autófólia eltávolításához és az új felhelyezéséhez is meleg levegőre van szükség, pl. egy nálunk is adott fűtött helyiségre. Mint minden ragasztó, így a fólia ragasztója is hőre olvad, ezért az eltávolítást sem lehet károk nélkül hideg térben végrehajtani.

Másik oka az, hogy sokszor jobb ajánlatokkal találkozhatsz, kevesebb munkadíjjal, ha nem csak leszedésről van szó és egy későbbi felrakásról.

Spórolhatsz a saját idődön is, hiszen elég csak egyszer elvinned a járművet a szakemberhez, egy körben letudhatod az egész műveletet.

Nem mellesleg a fóliázó csapat sem a saját maga ellensége – ahhoz, hogy minőségi autófóliázást adjon ki a kezei közül, a leszedésnek is nagy jelentősége van, nem lehet összecsapva dolgozni. Ez a műhely érdeke is a te érdeked mellett.

Ha más szedi le az előző fóliát, nem biztos, hogy minőségi munkát végez – pl. maradnak ragasztónyomok, melyek hátráltatják a további munkálatokat.

Végül, de nem utolsósorban, ha autód teljesen át lett/lesz fóliázva, úgy bizonyos elemek – pl. kilincsek – leszedése és felrakása is egyszerre megoldható.

shutterstock_425666782.png

Hogyan működik a csere?

  1. Lehetőség szerint fűtött helyiségben a fólia felmelegítése után a fólia a legjobb esetben könnyen lehúzható segédeszközök, mint pl. műanyag kasírozó segítségével. A maradék ragasztó – melyből biztosan marad az autón/motoron/buszon/kamionon – eltávolítása aprólékos feladat, biztosra kell mennünk, hogy egy porszemnyi anyag sem marad a járművön. Ha az autófólia régebbi, a művelet is lehet hosszabb, főleg, ha a fólia nagyon ragaszkodik a gazdájához és ha teljes fóliázásról van szó.
  2. Ezt követően az autót alaposan meg kell tisztítani, lemosni, megszárítani és lehetőleg biztosítani, hogy porszem ne legyen a közelben, míg az új fólia felhelyezésre nem kerül.
  3. A fólia előkészítése ideális esetben a felrakás idejére már megtörténik, ha nem így lenne, nem beszélnénk egyazon időben történő cseréről . Tehát, ha neked is terved egyszerre megcsináltatni mindent, kérünk, hogy erre te is mindenképpen figyelj – pl. ha nem velünk grafikáztatsz, úgy legyél biztos abban, hogy a lefoglalt időben már meglegyen minden a felrakáshoz. Természetesen erre a műhelyünk is figyel.
  4. A már elkészült fólia felhelyezése szintén meleg körülmények között működik, alaposan, aprólékosan, lépésről-lépésre haladva, hogy biztosan ne kerüljön semmilyen szennyeződés az új fólia alá.
  5. Ezt követően a ragasztónak meg kell kötnie, anyagtól és körülményektől függően ez hosszabb időt – pl. 1 napot is igénybe vehet.

Mekkora kiesett idővel lehet számolni?

Profi szakember csapattal – pl. 2-3 emberrel – a csere akár 2 napos is lehet, főleg, ha teljes autófóliázásról van szó, az autó elemeinek leszedésével és a megkötési idő utáni felszerelésével együtt. Ez minden esetben a munka jellegétől, a fólia méretétől és az igényektől függ. Amit biztosan be kell tartani időben, az az autó fűtött helyiségben történő tárolása a megkötés idejére.

Milyen egyéb teendők vannak a fóliacserekor?

Ha teljes autófóliázásról van szó és a forgalmi engedélyben eltérő szín használatáról, úgy azt be kell jelenteni, új forgalmit kell csináltatni. 2009 előtti autók esetén a törzskönyvet is cserélni kell. 2009 után gyártott járművek törzskönyvében már nem szerepel a szín.

Ha több színből áll az új fólia, úgy a szín megállapításához vizsgaállomáson jegyzőkönyvet kell felvetetni.

Jó hír, hogy néhány autófóliázó műhely – köztük mi is – ezeket a feladatokat is leveszi a megrendelő válláról.